Сайт сучасних музичних композицій :: Косенко Віктор Степанович. :: Критика

Косенко Віктор Степанович. :: Критика

Косенко Віктор Степанович.

Косенко Віктор Степанович. :: Критика

Віктор Косенко - яскравий представник вітчизняної романтичної музики першої пол. ХХ ст., основоположник провідних жанрів української фортепіанної та камерної музики. Його „11 етюдів у формі старовинних танців”, „24 дитячі п’єси”, цикли романсів на вірші О.Пушкіна, О.Блока, М.Лермонтова, Ф.Тютчева, П.Тичини, „Класичне тріо” для скрипки, віолончелі та фортепіано, віолончельна соната, „Героїчна увертюра” і „Молдавська поема” для симфонічного оркестру увійшли до класичного надбання української музики. На музику В.Косенка поставлено балет „Світанкова поема” (оркестрування Л.Колодуба, лібрето В.Тимофеєва, К., 1973). Твори В.Косенка належать до Срібного століття академічної української музики. Вони характеризуються музично-стильовими ознаками романтичного та пост-романтичного напрямку. Поєднання кращих досягнень європейської музики з національним українським мелосом ― це принцип, яким завжди користуються українські композитори, бо українська академічна музика існує в контексті єдиного європейського процесу.

"Однією з найцінніших рис Віктора Степановича, – писав його друг, композитор Л.Ревуцький, – було те, що він належав до митців, навколо яких створюється та мистецька атмосфера, яка є живим, важливим і дійовим стимулом для творчої молоді”.

„Його уроки ставали святом. Віктор Степанович вчив нас любити і по-справжньому розуміти музику”, – згадували про Косенка його студенти.